Канелата: огнената подправка
Канелата е известна на човечеството от библейските времена. Тя е една от най-високо ценените подправки, които имат не само кулинарни, но и лечебни свойства, и намира широко приложение в парфюмерията и ароматерапията.
Ароматът ѝ може да се опише като тръпчив, приказен, който не може да се сбърка с никой друг аромат, топъл, умиротворяващ, предизвикващ сантиментални асоциации - детство, аромат на току-що изпечен кекс, семеен празник, уют, бащин дом...
Cinnamomum zeylanicum това е латинското име на дървото, от което се добива тази ароматна подправка.
Ароматът ѝ може да се опише като тръпчив, приказен, който не може да се сбърка с никой друг аромат, топъл, умиротворяващ, предизвикващ сантиментални асоциации – детство, аромат на току-що изпечен кекс, семеен празник, уют, бащин дом…
Там където се носи ароматът на канела, ти се иска да се връщаш отново и отново. Това свойство на тази чудна подправка било отбелязано от мъдрия цар Соломон – 971-931 г. пр.н.е., и било описано в неговата книга „Притчи“. В една от тях става дума за това как една жена подмамвала любимия си и една от уловките ѝ била следната: „… с шафран посипах ложето си, а дома си с – канела…“
Баркод | 9789543451388 |
---|---|
Каталожен номер | 546.093 |
Автор | Росица Тодорова |
Марка | РАСПЕР |