Супер здраве
В наличност
SKU:
1068114
19,20 лв.
Стивън Прат е американски лекар-офталмолог и пластичен хирург, който за пръв път определя понятието „супер храни“ през 2004 г. Според него, ако се разглежда човешкото тяло като резервоар, пълен с правилната храна, той има всички шансове за по-дълъг и здрав живот. Те могат да помогнат за запазване на добро физическо и психическо здраве до дълбока старост. Смята се, че консумацията им намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, рак, диабет тип 2 и др. Според Стивън Прат много от хроничните заболявания могат да бъдат предотвратени, ако хората се хранеха здравословно.
Ако сте уморени от порочния йо-йо кръг на диетите, тези храни ще ви помогне да балансирате метаболизъма и да регулирате килограмите си. Някои от тях са с ниско съдържание на калории, което ги прави подходащи за остлабване.
Стивън Прат разпределя супер храните в 14 категории със съответно име, но към всяка категория уточнява, че са включени алтернативни храни, които изброява.
боровинки – (вкл. лилаво грозде, малини, червени боровинки, ягоди и др.) разгражда мастните клетки и предотвратява натрупването на нови. Положителен ефект при запазване активното функциониране на мозъка и двигателните функции при ексеперименти със застаряващи плъхове.
орехи – богати са на белтъчини, мазнини, минерални соли, витамини от групата В, Омега-3 мастни киселини и др. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават лошия холестерол, нормализират кръвното, предпазват от анемия и заболявания на щитовидната жлеза. Стимулират мозъчната активност и дават енергия.
бадеми – разграждат се бавно от организъма и потискат апетита. Бадемите са силен антиоксидант, забавят процесите на стареене, заздравяват костите, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
сьомга – омега-3 мастни киселини. Намалява риска от проблеми със сърцето. Стабилизира възбудимостта на клетките на сърцето. Източник на протеини. Изискването обаче е да е дива рибата, а не култивирана, защото съставът на месото е различен. Към тази група особено полезна също е скумрията.
Зелен чай – съдържа голямо количество катехини, които са сто пъти по-мощни антиоксиданти от витамин C. Стимулира метаболизъма, повишава имунитета, укрепва стените на капилярите, предпазва клетъчната ДНК от изменения, които могат да доведат до рак.
броколи – витамини и фибри. Нискокалорична храна, която обаче засища. Съдържа вещество, което предотвратява рак на стомаха, предпазва от рак на кожата чрез защита от ултравиолетовите лъчи и др.
тиква – походяща за диети поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г). Препоръчва се при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. В семките от тиквата се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават
Ако сте уморени от порочния йо-йо кръг на диетите, тези храни ще ви помогне да балансирате метаболизъма и да регулирате килограмите си. Някои от тях са с ниско съдържание на калории, което ги прави подходащи за остлабване.
Стивън Прат разпределя супер храните в 14 категории със съответно име, но към всяка категория уточнява, че са включени алтернативни храни, които изброява.
боровинки – (вкл. лилаво грозде, малини, червени боровинки, ягоди и др.) разгражда мастните клетки и предотвратява натрупването на нови. Положителен ефект при запазване активното функциониране на мозъка и двигателните функции при ексеперименти със застаряващи плъхове.
орехи – богати са на белтъчини, мазнини, минерални соли, витамини от групата В, Омега-3 мастни киселини и др. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават лошия холестерол, нормализират кръвното, предпазват от анемия и заболявания на щитовидната жлеза. Стимулират мозъчната активност и дават енергия.
бадеми – разграждат се бавно от организъма и потискат апетита. Бадемите са силен антиоксидант, забавят процесите на стареене, заздравяват костите, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
сьомга – омега-3 мастни киселини. Намалява риска от проблеми със сърцето. Стабилизира възбудимостта на клетките на сърцето. Източник на протеини. Изискването обаче е да е дива рибата, а не култивирана, защото съставът на месото е различен. Към тази група особено полезна също е скумрията.
Зелен чай – съдържа голямо количество катехини, които са сто пъти по-мощни антиоксиданти от витамин C. Стимулира метаболизъма, повишава имунитета, укрепва стените на капилярите, предпазва клетъчната ДНК от изменения, които могат да доведат до рак.
броколи – витамини и фибри. Нискокалорична храна, която обаче засища. Съдържа вещество, което предотвратява рак на стомаха, предпазва от рак на кожата чрез защита от ултравиолетовите лъчи и др.
тиква – походяща за диети поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г). Препоръчва се при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. В семките от тиквата се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават
Баркод | 9789542929352 |
---|---|
Каталожен номер | 166.100 |
Автор | Д-р Стивън Прат |
Марка | АНХИРА |